Bez glutenu – i co dalej? Jedyne takie spotkanie w Krakowie

0
682

fot: źródło

Temat jedzenia, szczególnie tego bezglutenowego, jest ostatnimi czasy bardzo popularny. Ludzie starają się eliminować nieprzyjazne dla nich produkty, nierzadko pozbywając się glutenu, na który są np. uczuleni lub po prostu chcą pozbyć się go ze swojej diety. Jednak nie każdy wie, jak wygląda życie bez glutenu i czemu służy jego wyeliminowanie. Jak pozbyć się go z naszej diety, a także w jaki sposób dobierać produkty, dowiemy się już jutro, na spotkaniu z ludźmi, którzy zbadali cały ten temat.

A na nadchodzącą niedzielę, tj. 5 sierpnia, mam dwie dobre informacje: pogoda ma się nieco ochłodzić, a dzięki temu możemy przejść się na jedyne takie spotkanie w Krakowie – „Bez glutenu – i co dalej?”, co jest drugą dobrą informacją! Całkiem ZdrowoZakręcona Kawiarenka postanowili zorganizować spotkanie, na którym przedstawią nam, jak uporać się z dietą bezglutenową. Jesteście uczuleni, nie możecie lub nie chcecie spożywać glutenu, ale brakuje Wam elementarnej wiedzy, bo ciężko wymyślić bezglutenowy posiłek? Spokojnie, organizatorzy spieszą z pomocą! Jeśli nie wiecie, co jeść, jak wybierać produkty lub zastanawiacie się, czy dieta bezglutenowa ma sens, bądź jesteście doskonale zorientowani w temacie, ale bliscy nie rozumieją – to spotkanie będzie idealne dla Was i Waszych bliskich.

fot: źródło

Czas pokazać, przekazać i opowiedzieć o diecie bezglutenowej. O tym, jak jeść, jak dobierać produkty, w jaki sposób przygotowywać posiłki i dlaczego warto na taką dietę przejść. Organizatorzy doskonale zdają sobie sprawę, że ciężko wytrzymać na diecie, kiedy z każdej strony krzyczą kolorowe ciasteczka, dmuchane pieczywo i największa pokusa – pulchniutka, wypełniona serowymi brzegami pizza na grubym cieście z ciągnącym się serem. Jednak gluten bardzo mocno wpływa na organizm – nie tylko przy celiakii. Stąd też pomysł organizatorów, aby spotkać się i porozmawiać na ten temat „przy dobrej kawie lub herbacie i ciachu BEZ GLUTENU.” 🙂

I nie, nie będzie to tylko sucha teoria – nikt nie chce, abyście zasnęli! Będzie to teoria połączona z praktyczną wiedzą także dla osób, które na owej diecie są już od dłuższego czasu, ale kończy im się cierpliwość w trzymaniu „czystej michy”.

Spotkanie jest całkowicie bezpłatne – jednak z racji ograniczonej ilości miejsc, obowiązują zapisy przez Facebooka (klik). Niedziela, 4 sierpnia, godzina 10:00, Zakręcona Kawiarenka na ulicy Trynitarskiej 6/LU2.

fot: źródło

Prowadzące:

„Karolina Grabias – dietetyk z całkiem innym podejściem do diety. Nie uznaje sztywnych zasad ani gotowych jadłospisów „spod szuflady”. W swojej pracy kieruje się ideą, że odpowiednia dieta to podstawa do zdrowego życia. Specjalizuje się w leczeniu nie tylko nadwagi i otyłości, ale także innych chorób dietozależnych takich jak: cukrzyca, insulinooporność, zespół metaboliczny, choroby autoimmunologiczne i choroby tarczycy. Do jej szczególnych zainteresowań należy dietetyka onkologiczna i dietoterapia w Hashimoto, ponieważ sama zmaga się z tymi chorobami.
Prowadzi swoją stronę www.calkiemzdrowo.pl

Zuzanna Jankiewicz – założycielka Zakręconej Kawiarenki. Odkąd wykryto u niej zespół chorób autoimmunologicznych stosuje ścisłą dietę, która zmotywowała ją do zdrowego pieczenia. Dzięki temu postanowiła piec dla wszystkich celiaków, alergików i dietujących, aby dawać im odrobinę radości ze swoich zdrowych słodkości, a swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzieli się przy filiżance dobrej kawy z mleczkiem kokosowym i bezgrzesznym ciachu.”

PS. Bezglutenowe ciastka są przepyszne!

Ja z przyjemnością dowiem się czegoś o diecie bezglutenowej, a Ty? Będziesz?

Poprzedni artykułBałkany po bałkańsku – live music!
Następny artykułAdam Makowicz – koncert
Pisanie, czytanie, kino, jedzenie, natura i zwierzęta, to moje (najbardziej) ulubione rzeczy na całej kuli ziemskiej. Lubię żyć, aktywnie korzystać z tego, co daje mi świat, dlatego tak chętnie pojawiam się na różnych przedsięwzięciach i biorę czynny udział w życiu. Moja szeroka gama zainteresowań podyktowana jest wiecznym chłonięciem wiedzy i otwartością na to, co daje mi świat. Potrafię nieźle przyrządzić kurczaka, w śpiewaniu też całkiem sobie radzę, jako szczypiornistka z chęcią porzucam piłką i z wielką przyjemnością, po raz setny zresztą, obejrzę Avengersów czy jakikolwiek film Tarantino. Człowiek z otwartą duszą i pomocnym sercem - zarówno dla natury, zwierząt, jak i ludzi.